Professionele Kennis En Kunde

Kennis

Als BIG geregistreerde Klinisch psycholoog volg en hanteer ik de laatste DSM-5 criteria en classificaties en behandel ik enkelvoudige en complexe problematiek volgens de professionele richtlijnen. 

Daarnaast ben ik psychotherapeut (geschoold in diverse richtingen). De behandelingen vormen een geheel, veelal op meerdere probleemgebieden, met behulp van therapeutische vaardigheden en technieken, gericht op het systematisch en doelgericht toewerken naar het oplossen/verminderen van klachten, verbeteren van het (inter-) persoonlijk functioneren.

 

Daartoe kan ik gebruik maken van Cognitieve therapie, EMDR (practitioner), Schematherapie, ACT, Mindfulness- en zelfcompassie (trainer) integratieve psychotherapie voor individuele therapieën, waarbij desgewenst ook de partner betrokken kan worden. M.b.v. therapie op basis van EFT kunnen paren die interactieproblemen in hun relatie ervaren, inzicht krijgen in waar het vastloopt en het veranderd kan worden waardoor een relatie weer op een fijner spoor komt.

Ik houd mijn kennis en vaardigheden bij en breid mijn behandelmogelijkheden uit door middel van erkende opleidingen, na- en bijscholing, intervisie en supervisie. Digitale mogelijkheden zijn door de pandemie verder ontwikkeld.

Zorgvisie

Ik heb een mensgerichte en persoonlijke, respectvolle benadering waarbij ik uitga van gelijkwaardigheid in de therapeut-cliënt relatie. Ik streef een open contact na, een goede relatie is voor mij de basis voor de therapie om datgene te kunnen bespreken en te ontwikkelen wat nodig is voor het in overeenstemming kunnen gaan leven met wie je in oorsprong bent.

Daarbij maak ik gebruik van een duidelijke behandelvisie o.b.v evidenced based en eerste keus behandelingen. Dit wordt altijd afgestemd met de cliënt.

Zie GGZ standaarden

 

Werkwijze

Er wordt begonnen met een intake/diagnostische fase waarin in 2 tot 4 sessies een beeld verkregen wordt van de problematiek, persoonlijke omstandigheden in verleden en heden, de persoonlijkheid van de cliënt waardoor werkhypothesen gevormd worden over het ontstaan, de aard en de ernst van de problematiek, de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt en de te kiezen methode.

Na de diagnostische fase wordt met u de diagnose/werkhypothese en het behandelplan besproken. Na instemming van de cliënt met de diagnose/werkhypothesen en het behandelplan vindt de eigenlijke psychotherapie plaats in de vorm van gesprekken. Het gaat hierbij om het beïnvloeden van stemmingen, cognities (manier van denken), gedragingen en houdingen (persoonlijkheidskenmerken) van de cliënt.